Budapest

Udlejning af feriebolig i Budapest

 

Velkommen til vores ferielejligheder bestående af ferielejlighed og studio i Budapest city.

 


En feriebolig med historie, i gå-afstand til de fleste seværdigheder og indrettet så flexibelt, at den er særdeles velegnet til
2 – 4 – 6 og 8 personer.
Oprindelig var begge ferieboliger en stor herskabslejlighed med to indgange og derfor velegnet til at blive omdannet til to særskilte ferieboliger.
I forbindelse med en totalrenovering i 2007, blev der muret en skillevæg op og ferielejlighed og studio blev etableret.
Du får en luksusbolig, hvor vi har bevaret dens oprindelige charme kombineret med et indretningsdesign i moderne lys skandinavisk stil. Beliggenheden i city gør den optimal til storbysferie.

Rundvisning i lejligheden. Klik her

– Rundvisning med speak. Klik  her

– Rundvisning i studio. Klik her

 

Kontakt

 

Eskild & Reka Nielsen på tlf: 62261721 eller mail reka@mail.dk

Har du været i Paris, London og Berlin, så er Budapest, Ungarns hovedstad, next stop.

Her er alle storbykvaliteter, og befolkningen er indstillet på at nyde livet, more sig og hygge sig sammen. Nogle tophits er: Arkitektur, jugend, historisme, barok. Offentlig befordring som er bevaret med 36 sporvognlinier, 150 buslinier og 3 metrolinier samt S-tog (HEV) til forstæderne. En ny metro nr. 4 får om et par år stoppested 300 meter fra lejlighederne. Cafélivet er også bevaret og fungerer på samme måde som de nye shoppingcentre som budapesternes dagligstue, hvor man mødes og netværker. Badene og strandene giver oplevelser, vi ikke kender i Danmark. Cyklemuligheder udbygges; men nybegyndere tilrådes i centrum at benytte cykelstinettet på Andrassy og langs Donaus Buddabred. Tag cyklen med ud til forstæderne med HEV-togene, hvor en cykeltur absolut er anbefalingsværdigt. Koncerter i alle genrer er der mange af.

Ejerne: Reka Nielsen taler flydende ungarsk og dansk. Reka er født i Ungarn og kom til Danmark som fireårig og er altså nu delvist vendt tilbage. Eskild er dansker og taler noget engelsk. Vore gæster er altid velkommen til at kontakte os med ethvert spørgsmål eller kommentar.

Fordel ved ferielejlighed frem for hotelværelse

Alle hotelværelser ligner hinanden. Ferielejlighed er person- lig og privat, og man bor i ejendom med ungarere som naboer. Der er 24 lejemål i huset. Man kan selv lave mad og vaske tøj. Man kan hygge sig i lejligheden, der er helt nyrenoveret med nye møbler. 

Beliggenhed 

 

 

Köfaragó utca nr. 7 lejlighed 4 (Stenhuggergade) ligger i indre by/city i distrikt VIII med 80.000 indb.

 

 I gaden ligger et teater 200 m derfra. Der er mange teatre i området.

Kvarteret er roligt med kort afstand 4 minutters gang til sporvogn og metro.

Kvarteret er bygget omkring år 1900, og med offentligt tilskud restaurerer man efter forfaldet i kommunisttiden i disse år de bevaringsværdige paladser på stribe. Vores hus er blevet restaureret med stort kommunalt tilskud. De arkitektoniske stilarter er i den statelige klassicistiske stil samt den sprudlende og glade ”art Nouveau” stil med dekorationer og organiske former.

På Gutenberg tér ses Gutenberhus, som er en af byens seværdigheder i art nuveau stil, som mange turister bliver trukket hen for at se af deres guide. Her bor modtageren af den danske Sonningpris 2006 Agnes Heller det halve af året, det andet halvår i New York. (Søg nettet)

I en radius på 1,5 km fra Köfarago er der følgende highlights, som er efter vores smag, og de steder vi selv opsøger:

Opera, Gutenberghus, marked på Rakozsi Tér, Liszt musikakademi,- verdens næststørste Synagoge med 3000 pladser ( størst i New York) -, nye sporvogne linie 4 -6, New York café, der ligger på samme breddegrad som Norditalien. Adrassy boulevard,- kontinentets første metro den gule 1896 (den første opførtes i London 1863). arkitektur: Romansk, Gotik Renæssance, Barok, Klassicisme, art nouveau, moderne og nyrestaurerede huse og pladser, – Terror House, Franz Zappa Café på Mikszáth Tér tæt ved lejligheden (eneste Zappa café i verden), Gödör Klub, Fülemule restaurant, -Liszt Tér med restauranter/caféer ca. 25 på rad og række, Nationalmuseum, ELTE universitet, Semmelweis universitet, Blaha Lujza Tér, Helte pladsen,- Széchenyi badepalads med 18 forskellige bade og pools og det største helsebad i Europa,-Parken bag Heltepladsen med skøjtebane om vinteren, – West end citycenter der er Østeuropas største indkøbscenter a la Fields -, Fövam Tér med det flotte økonomiske universitet og masser af caféer, Donau med broerne, sporvogns- og metrokørsel, fodgængere på boulevarderne, Margreteøen, Donau by night, – Franz Liszt Memorial Museum, – 

Bela Bartoks hus der dog ligger på de skønne bakker på Buda udenfor 1,5 km. radiussen. Bartok havde nære kontakter til dansk musikliv bl.a. Carl Nielsen. Sammen havde en fælles interesse for folkemusik. Fotomuseet, Opperetteteatret, – Wörosmarty Tér med det legendariske Gerbeau konditori, – Oktogon et stort ottekantet vejkryds med mylder og leben. 

Arkitektur 

Budapest har mange pragtbygninger i stilen med de mange navne: FIN-DE-SIÉLE Frankrig, ART NOUVEAU, JUGEND Tyskland, STILE LIBERTY i Italien, ART AND CRAFT England og I DANMARK SKØNVIRKESTIL (1890 – 1910)kendt fra Sølvsmeden Georg Jensens arbejder.

 

Stilen opstod i England i som reaktion på industrialismen maskinelle former og er karakteriseret ved organiske former som sinus kurver, bølger, flydende asymmetriske former og farverige klinker og andre dekorative elementer. 

I de første årti af 1900-tallet udartede stilen og blev af kritikere beskrevet som klæbrig, klistret, tarvelig og overlæsset, som det ses på det store Gellert hotel.

Modreaktionen opstod i Wien under navnet Secessionisme (Ungarsk: Szecesszió) – Se Google billedsøg – med mere geometriske former ofte blandet med ungarsk folkekunst dekoreret med allegoriske og historiske figurer og scener. Se fra lejligheden huset på den anden side af gaden. 

Man ser det ikke kun på mange offentlige og upperclass bygninger vest for Byparken og i sidegader til Andrassy, men det findes overalt.

Den mest berømte secessionisme/art nouveau bygning er Kunstindustrimusæet med det grønne tag.

Liszt Akademi of music 1907

Postal Saving Bank 1901 

Pink House, hvori vores lejligheder ligger, er præget af denne arkitekturholdning med rette vinkler kvadrater, cirkler og cirkeludsnit. Ørnefiguren ved indgangsdøren er stiliseret. Ornamenter med rette vinkler, altanerne i række og geled med disses afløbsrør som fallossymboler. Meget godt matchende til de højtstående officerer, huset blev bygget til. Officererne boede i forhuset og de måtte ikke have mindreårige støjende børn. Tjenestefolkene boede i baghuset. 

København er næsten blevet for pænt istandsat, kulturelt og socialt ensrettet. I Budapest bor stadig mange mindrebemidlede, så hvis man har trang til nostalgi og slumromantik, tager man ikke forgæves til Budapest. (Søren Ulrik Thomsen: ”København con Amore”). Området øst for József Körút er hovedsalig beboet af mennesker, der rent ud sagt er fattige. I Ungarn som i de andre østlande og ulande er der foreløbig kun en lille middelklasse. Der er en lille overklasse, der er stinkende rige og en stor underklasse. 

Udover beboelse er der småhåndværkere og alle slags butikker. I gaden Bródy Sándor u., der ligger parallelt til Köfaragó u, findes f.eks. en butik, der sælger tandlæge- instrumenter. Der er spisesteder og mange uddannelses-institutioner. Indenfor ca. 1 km. ikke mindre end 5 universiteter: Katolsk, evangelisk, jødisk, medicin (Semmelweis) og flagskibet: ELTE, der er nabo til Nationalmuseet.

Tre stoppesteder med sporvogn 4 eller 6 mod Szell kálmán Tér ved stoppested Király utca ligger musikkonservatoriet. 

Googlesøg: List of universities in Hungary. 

Köfaragó er ensrettet og delvist lukket ud til den store indre ringvej, der er bred som en boulevard, så der er ikke gennemgående trafik. Der er forbavsende roligt, som i en provinsby og med kun 3 min. gang til den store boulevard: Jozsef Körút 

Mange seværdigheder, mødesteder, cafeer, ligger i gåafstand eller via det særdeles veludbyggede kollektive transportsystem.